Wat is een goed matras?

Wat is een goed matras?

Gaat u een nieuw matras kopen, maar weet u niet wat het beste matras voor u is? Na het lezen van deze blog selecteert u eenvoudig het matras dat het beste bij u past. Er zijn veel verschillende factoren die een grote invloed spelen bij het selecteren van het beste matras. De hardheid, afmeting, allergieën, fysieke klachten, vochtopname, ventilatie en het materiaal spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

Hardheid matras

Om de hardheid van het matras te bepalen kunt u het beste naar uw eigen gewicht kijken. Bent u onder de 85 kg? Kies dan voor een zacht matras. Heeft u een lichaamsgewicht van boven de 85 kg? Kies dan voor een hard matras. Daarnaast blijft de hardheid van het matras altijd afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Afmeting matras

Matrassen zijn er in allerlei maten. Zo zijn er eenpersoons matrassen (70x200 cm t/m 90x220), twijfelaar matrassen (120x200 cm t/m 140x220 cm) en tweepersoons matrassen (160x200 t/m 200x220 cm). De afmeting van het matras speelt ook een rol bij het selecteren van een goed matras. Bij de meeste mensen geldt dat een matras met een lengte van 200 cm volstaat. Bij lange mensen wordt echter aangeraden om een matras met een lengte van 210 cm of 220 cm aan te schaffen. Een handig ezelsbruggetje is: tel 20 cm bij uw lengte op en u hebt de ideale lengte gevonden! Wilt u een matras met een breedte van 180 cm en bent u zelf 190 cm lang? Kies dan voor een matras 180x210 cm.

Om de breedte van het matras te bepalen moet u kijken naar uw postuur. Bent u fanatiek in de sportschool of heeft u gewoon een brede bouw? Kies dan voor een matras met een breedte maat van 90 cm of 100 cm. Heeft u een smalle tot normale bouw? Dan volstaat een smal matras ook.

Soorten matrassen

Bonellvering matras

Een bonellvering matras wordt ook wel binnenvering matras genoemd. De kern van dit type matras bestaat uit veren van staaldraad die onderling met elkaar verbonden zijn. De boven en/of onderzijde van het matras wordt altijd voorzien van een afdeklaag. Deze afdeklaag bestaat altijd uit een schuim soort zoals koudschuim of polyether bijvoorbeeld. Onderstaand worden de voor- en nadelen van een bonellvering matras toegelicht.

Voordelen bonellvering matras

 • Relatief goedkoop matras
 • Goede ventilatie
 • Goede vochtregulatie

Nadelen bonellvering matras

 • Bonellvering kan niet afzonderlijk van elkaar bewegen

Polyether matras

Bent u op zoek naar een voordelig matras? Kies dan voor een polyether matras. Dit schuim wordt veel gebruikt bij kindermatrassen of logeermatrassen. Dit type matras is niet geschikt voor dagelijks gebruik, het verliest namelijk snel zijn veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan waardoor het matras slechter ondersteunt. Daarnaast heeft dit schuimmatras een gesloten celstructuur. Hierdoor is de vochtopname en ventilatie minder goed t.o.v. een matras met een open celstructuur.

Voordelen polyether matras

 • Goedkoop matras

Nadelen polyether matras

 • Slechte vochtregulatie
 • Slechte ventilatie
 • Warm matras
 • Snel kans op kuilvorming

Koudschuim matras

In tegenstelling tot een polyether matras heeft een koudschuim matras een open celstructuur. Hierdoor biedt het matras een goede ventilatie en vochtregulatie. Dit zorgt ervoor dat het matras relatief koel aanvoelt. Een koudschuim matras is daarnaast een erg veerkrachtig matras met een lange levensduur.

Voordelen koudschuim matras

 • Veerkrachtig matras
 • Goede ventilatie
 • Goede vochtregulatie

Nadelen koudschuim matras

 • Relatief zwaar matras
 • Veel verschillen in kwaliteit

Traagschuim matras

Een traagschuim matras staat ook wel bekend als nasa matras. Het matras heeft de naam ‘’nasa matras’’ ook wel te danken aan het feit dat dit schuim is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Daarnaast wordt dit schuimmatras ook wel visco matras of memory foam matras genoemd. Een traagschuim matras wordt zachter door druk en lichaamswarmte. Wanneer er geen druk meer op het matras is, keert het langzaam terug naar de oorspronkelijke vorm. Dit kan een aantal seconden duren. Doordat het schuim zich naar het lichaam vormt, zijn er minder drukpunten. Dit is bevorderlijk voor de doorbloeding en voorkomt doorligplekken. Daarnaast is dit type matras uitermate geschikt voor mensen met rugklachten of pijnlijke gewrichten. Het matras bestaat echter nooit volledig uit traagschuim. Dit zou namelijk onvoldoende ondersteuning bieden. Daarom wordt de kern van het matras vaak voorzien van koudschuim of pocketveren. Door de kern van koudschuim of pocketveren biedt dit type matras een zeer goede ondersteuning. Een nadeel (of een voordeel) van traagschuim is dat het relatief warm kan aanvoelen. Dit kan verholpen worden door er gel parels aan toe te voegen. De gel parels zorgen namelijk voor een goede warmteregulatie.

Voordelen traagschuim matras

 • Matras voor rugklachten
 • Bevordert de doorbloeding
 • Goede ondersteuning

Nadelen traagschuim matras

 • Matige ventilatie en vochtregulatie
 • Relatief warm

Silvano premium traagschuim matras

Latex matras

Een latex matras bestaat vaak uit een mix van natuurlijk en synthetisch latex. Het matras biedt een goede ondersteuning en is erg duurzaam. Daarnaast is een latex matras anti allergisch. Het matras is bestand tegen huisstofmijt, schimmels en allerlei andere bacteriën. Het matras heeft echter een gesloten celstructuur. Hierdoor voelt het matras relatief warm aan.

Voordelen latex matras

 • Goede ondersteuning
 • Veerkrachtig
 • Anti allergisch matras

Nadelen latex matras

 • Relatief warm

Pocketvering matras

Een pocketveer matras bestaat uit pockets die apart van elkaar verpakt zijn. Hierdoor kunnen de pocketveringen afzonderlijk van elkaar bewegen en krijgt het lichaam een goede ondersteuning. Het aantal pocketveren per vierkante meter bepalen het gewenste ligcomfort. Het lichaamsgewicht wordt beter verdeeld naar mate het aantal pocketveren in een matras toeneemt. Een pocketvering matras heeft altijd een afdeklaag en dit bepaalt het uiteindelijke ligcomfort. Deze afdeklaag kan bijvoorbeeld bestaan uit traagschuim, latex of koudschuim. Het is mogelijk om een 3 zone pocketvering matras, 5 zone pocketvering matras of 7 zone pocketvering matras te kopen. Deze zones zorgen voor betere ondersteuning op de plekken waar dit nodig is. Voorbeelden van zones zijn: hoofdzone, schouderzone, rugzone en de heupzone. Een nadeel van een pocketvering matras is dat de zijkant altijd voorzien is van een laag schuim. Dit zorgt ervoor dat het ligcomfort aan de zijkant van het matras anders kan zijn.

Voordelen pocketvering matras

 • Goede ventilatie
 • Goede ondersteuning

Nadelen pocketvering matras

 • Schuim aan zijkant

Wat kost een goed matras?

De prijsverschillen bij matrassen ontstaan o.a. door het gebruik in materialen. Dure matrassen worden vaak gemaakt van materialen zoals latex, traagschuim en pocketveren met een afdeklaag. Voor een pocketvering matras 180x200 cm betaalt u al snel tussen de €500,- en €900,-. Goedkope matrassen worden vaak gemaakt van goedkope schuimsoorten zoals polyether of van bonellvering. Een polyether matras 180x200 cm kost ongeveer tussen de €160,- en €250,-. Een bonellvering matras is iets duurder dan een polyether matras. Voor een bonellvering matras 180x200 cm betaalt u ongeveer tussen de €300,- en €500,-.

Het beste matras selecteren

U weet nu wat de onderlinge verschillen zijn tussen allerlei matrassen. U kunt nu zelf een afweging maken welk matras het beste bij u en uw budget past. Daarna kunt u genieten van een heerlijke nachtrust!