Wat is de beste topper?

Wat is de beste topper?

Wilt u de beste topper kopen? Om de topper te selecteren die het beste bij u past, moet u eerst de onderlinge verschillen tussen toppers weten. Toppers zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Voordat u de topper kunt selecteren die het beste bij u past, moet u weten wat een (split) topper is, wat de gemiddelde levensduur is, wat een tijk is en welke vulling het beste bij u past. In deze blog behandelen wij al deze onderwerpen zodat u de topper kunt selecteren die het beste bij u past!

Wat is een topper?

Een topper wordt ook wel topdekmatras, topmatras of oplegmatras genoemd. Een topper is een dun matras dat op het reguliere matras wordt gelegd. Dit gebeurt voornamelijk bij boxsprings waarbij de matrassen gestoffeerd zijn. Het grootste verschil tussen een matras en een topper is dat een topper aanzienlijk dunner is. Een matras heeft vaak een dikte van 20 tot 25 cm en een topper heeft vaak een dikte van 4 tot 10 cm. Een topmatras zorgt voor extra ondersteuning en verhoogt het comfort. Ligt uw huidige matras te zacht of te hard? Probeer er dan eens een topper op te leggen. Dit kan het ligcomfort aanzienlijk veranderen. Het is echter geen oplossing voor een matras die zijn beste tijd heeft gehad. Een topper biedt daarvoor onvoldoende ondersteuning. Wilt u lekker tegen uw partner aanliggen maar heeft u last van die vervelende naad tussen twee matrassen? Leg er een topper op en u heeft geen last meer van de vervelende naad! Een nadeel van een topper is dat het makkelijker verschuift t.o.v. een normaal matras. Dit is echter eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van een anti-slip mat.

Wat is een split topper?

Een split topper is een topper waarbij de bovenkant voorzien is van een inkeping. Een topper met split zorgt ervoor dat de twee delen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit is erg handig wanneer u een elektrische boxspring hebt. Op deze manier kunt u lekker blijven liggen terwijl uw partner omhoog gaat om bijvoorbeeld een boek te lezen of televisie te kijken.

Levensduur topper

Alle delen van een boxspring hebben een andere levensduur. Een topper heeft van alle delen de kortste levensduur. De levensduur is afhankelijk van het materiaal en de dikte van de topper, maar over het algemeen kan gezegd worden dat het ongeveer 3 tot 5 jaar meegaat. Doordat een topmatras ook daadwerkelijk het gedeelte is waar op gelegen wordt, heeft het ook het meeste te lijden. Dit verklaart de korte levensduur. Heeft u last van kuilvorming of staat u op met rugpijn? Dan is het tijd om de topper te vervangen. Door gebruik te maken van een topper wordt het matras beter beschermd. Dit verlengt de levensduur van het matras.

Wat is een topper tijk?

De tijk is de laag die om het matras of de topper heen zit. Deze wordt meestal gemaakt van katoen en heeft meerdere functies. Het vangt transpiratie op en beschermt de topper tegen vuil. Daarnaast houdt het de vulling op de juiste plaatst. De tijk is meestal af te ritsen en kan eenvoudig gewassen worden.

Materiaal topper

Het materiaal heeft een grote invloed op het ligcomfort van een topper. Er zijn veel verschillende soorten materialen waar een topper van gemaakt kan worden. De meest voorkomende zijn: koudschuim, traagschuim, polyether, latex en pocketvering.

Koudschuim topper

Een koudschuim topper wordt ook wel HR schuim topper genoemd. Dit type oplegmatras wordt gemaakt van polyurethaan en heeft een open celstructuur. Deze opencelstructuur zorgt ervoor dat de topper goed ventileert en vocht opneemt. Een topper gemaakt van koudschuim heeft een hoge veerkracht en een lange levensduur. Alle voordelen van een koudschuim topper opgesomd:

 • Lange levensduur
 • Ventileert goed
 • Goede vochtregulatie

Traagschuim topper

Een traagschuim topper wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Traagschuim werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart. Daarom wordt dit type topper ook wel NASA schuim topper genoemd. Het schuim vormt zich naar het lichaam en keert langzaam terug naar de oorspronkelijke vorm als er niet meer op gelegen wordt. Hierdoor werkt een traagschuim topper drukverlagend. Dit zorgt voor een goede doorbloeding, voorkomt doorligplekken en kan verlichting bieden bij gewrichtsklachten of stijve spieren. Traagschuim is relatief warm. Oftewel, erg prettig voor mensen die het snel koud hebben in bed! Alle voordelen van een traagschuim topper opgesomd:

 • Drukverlagende topper
 • Zorgt voor een goede doorbloeding
 • Voorkomt doorligplekken
 • Kan verlichting bieden bij gewrichtsklachten of stijve spieren

Het verschil tussen een koudschuim en traagschuim topper

Koudschuim en traagschuim worden dus gemaakt van twee totaal verschillende materialen. Allebei de materialen hebben zo zijn eigen voordelen. Een koudschuim topper heeft t.o.v. een traagschuim topper een betere vochtregulatie en ventilatie. Een traagschuim topper werkt drukverlagend wat gunstig is bij bepaalde klachten.

Polyether topper

Een polyether topper heeft snel last van kuilvorming en heeft daardoor een korte levensduur. Een topper gemaakt van polyether is een goedkope oplossing voor bijvoorbeeld een kinderboxspring of een logeerbed.

 • Goedkope topper

Latex topper

Wilt u een anti allergie topper? Koop dan een topper gemaakt van latex. Een latex topper is erg hygiënische en voorkomt huisstofmijt, schimmel en andere bacteriën. Daarnaast is een latex topper erg veerkrachtig en heeft het een lange levensduur. Een latex topper kan net als een traagschuim topper relatief warm aanvoelen. Dit komt door de gesloten celstructuur. Alle voordelen van een latex topper opgesomd:

 • Anti allergische topper
 • Topper met lange levensduur

Pocketvering topper

Een topper met pocketvering bestaat uit veren en een toplaag. Deze toplaag bestaat vaak uit koudschuim, traagschuim of latex. Door de veren is het topmatras erg veerkrachtig en gaat het erg lang mee. Een pocketvering topmatras kenmerkt zich door een uitstekende ventilatie en vochtregulatie. Alle voordelen van een pocketvering topper opgesomd:

 • Uitstekende ventilatie en vochtregulatie
 • Lange levensduur

Wat kost een topper?

De prijs van een topper is afhankelijk van het materiaal, de tijk, de afmeting en de dikte. Wilt u een dikke topper kopen? Uiteraard is deze dan duurder dan een dunne topper. Een goedkope topper wordt vaak gemaakt van polyether en kost ongeveer tussen de €100,- en €250,-. Een luxe topper kost ongeveer tussen de €300,- en €700,-.

Welke topper moet ik kopen?

U weet nu wat een (split) topper is, wat de gemiddelde levensduur is, wat een tijk is en welke materialen er zijn. Welke topper u kiest is afhankelijk van uw budget, persoonlijke voorkeuren en of u een elektrische boxspring hebt of niet. Bekijk welke eigenschappen u belangrijk vindt en koop de topper die het beste bij uw slaapwensen past!