Matras reinigen; u doet het met onze tips!

Matras reinigen; u doet het met onze tips!

Een matras reinigen, schoonmaken en onderhouden is niet eenvoudig, maar met onze tips gaat het u zeker lukken! Een groot gedeelte van ons leven brengen we door in bed. U wilt daarom dat het matras waar u dagelijks op ligt zo schoon mogelijk is. Dit is tevens ook het gezondst voor uw lichaam. Iedereen wilt natuurlijk een schoon bed, maar een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren. Wilt u dat het matras lang meegaat? Zorg dan dat u het matras goed onderhoudt en regelmatig vlekken uit het matras verwijdert. Een matras kan op allerlei verschillende manieren vies worden. Dit kan o.a. komen door het drinken van een kopje koffie op bed, schimmel, verlies van urine, bloed of zweet. Wist u dat een mens ongeveer een halve liter vocht verliest tijdens zijn slaap? Een groot gedeelte daarvan trekt in het matras. Dit zorgt voor een goede broedplaats voor schimmels en bacteriën. Het op de juiste manier onderhouden van uw matras is dus erg belangrijk.

Onderhoud matras

De meeste matrassen zijn erg duurzaam, ze hebben een levensduur van zo’n zes tot tien jaar. Maar dit geldt alleen als het goed onderhouden wordt. Daarom raadt Silvano altijd aan om uw matras goed te onderhouden. Maak niet direct uw bed op na het opstaan, maar laat het eerst goed luchten. Het helpt daarnaast om het raam open te zetten. Was de tijk van uw matras minimaal één keer per jaar en laat in de tussentijd de kern goed luchten. Al het bedtextiel moet minimaal één keer per week gewassen worden. Voor zowel de tijk als het bedtextiel geldt dat het op 60°C gewassen moet worden (controleer voor de zekerheid altijd de wasvoorschriften van uw matras). Bij deze temperatuur of boven deze temperatuur overleven schimmels en huisstofmijt niet. Het is ook erg belangrijk om een matras molton te gebruiken. Een molton neemt het vocht dat u verliest tijdens uw slaap op. Daarmee beschermt u het matras. Een molton is daarnaast veel eenvoudiger te wassen en te verwijderen dan een tijk. Keer ook regelmatig uw matras. Op deze manier kan de zijde die aan de onderkant ligt goed opdrogen. Tot slot raden we aan om het matras regelmatig te stofzuigen. Door het matras te stofzuigen voorkomt u dat huisstofmijt zich kan nestelen in het matras. Om de tijk te beschermen raadt Silvano een stofzuigermond voor meubels aan. Onderstaand zijn alle onderhoud tips nog een keer opgesomd:

  • Laat het bed goed luchten na het opstaan.
  • Zet het slaapkamerraam open.
  • Was de tijk minimaal één keer per jaar (60°C).
  • Was al het bedtextiel minimaal één keer per week (60°C).
  • Gebruik een matras molton.
  • Keer regelmatig het matras om.
  • Stofzuig regelmatig het matras.

Topmatras kopen

Om te voorkomen dat er vlekken op het matras komen, kunt u ook een topper kopen. Een topper is een dun matras dat bovenop het normale matras gelegd kan worden. Deze vangt al het vocht op en is eenvoudiger te draaien dan een matras. Daarnaast is het goedkoper in aanschaf dan een matras. Daardoor zal u een topdekmatras eerder vervangen dan een normaal matras.

Urine vlekken verwijderen uit matras

Ondanks dat u het matras goed onderhoudt, kan er altijd een ongelukje gebeuren. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er wat urine verloren is tijdens uw slaap. Wilt u urine vlekken uit het matras verwijderen? Gebruik dan baking soda. Een matras schoonmaken met baking soda zorgt voor een fris matras en laat bacteriën doodgaan. Wat heeft u nodig? Een pak baking soda, een borstel en een stofzuiger. Verdeel de baking soda over het matras en wrijf het in met een borstel. Wrijf de baking soda met name goed in op de plek waar het ongelukje gebeurd is. Laat het vervolgens ongeveer 60 minuten intrekken. Tot slot kunt u het matras stofzuigen om de overgebleven baking soda te verwijderen. Hierna kunt u weer genieten van een heerlijk fris matras!

Zweetvlekken verwijderen uit matras

Zoals eerder in deze blog werd aangegeven, verliezen mensen veel vocht tijdens hun slaap. Daardoor komen zweetvlekken op het matras regelmatig voor. Maar hoe verwijder ik zweetvlekken uit het matras? Dit kunt u het beste doen met water en keukenzout. Allereerst moet de vlek nat worden gemaakt met een vochtige doek. Daarna kan er keukenzout op gestrooid worden. Laat het een tijdje intrekken en verwijder het zout.

Bloedvlekken verwijderen uit matras

Bloed is een lastige vlek om te verwijderen uit het matras. Probeer om bloedvlekken daarom zo snel mogelijk te verwijderen van het matras. Is het bloed nog nat? Wrijf het dan niet uit, maar druk met een vochtige doek met shampoo tegen het natte gedeelte aan. Dit proces herhaalt u tot dat de vlek verwijderd is. Pak daarna een droge doek en druk een aantal keer tegen het vochtige gedeelte aan.

Schimmel op matras verwijderen

Schimmel op het matras kan o.a. ontstaan doordat het matras onvoldoende is geventileerd. Een matras met schimmel is erg ongezond en moet zo spoedig mogelijk van het matras verwijderd worden. Kleine schimmel plekjes op het matras zijn te verhelpen met een speciale schimmelspray.

Oude vlekken in matras schoonmaken

Heeft u oude of hardnekkige vlekken in het matras die niet willen weggaan? Of heeft u geen zin en/of tijd om het matras schoon te maken? Dan kunt u het matras laten reinigen. Er zijn verschillende bedrijven waar u het matras kunt laten stomen of die bij u thuis langskomen om het matras te reinigen.

Matras kopen

Is het matras ondanks onze tips niet meer schoon te maken? Dan raadt Silvano aan om een nieuw matras te bestellen. Bekijk onze matrassen collectie en slaap heerlijk op een nieuw en schoon matras!